Karpuzun faydaları nelerdir?
Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem susuzluğa birebirdir hem de çok lezzetlidir. İdeal bir tatlı ve sıvı alternatifidir. Üstelik karpuz, sadece su ve şekerden oluşmaz aynı zamanda yüksek besinsel içeriği ile sağlığa sayısız faydalar sağlar. Düşük kalorisinin yanı sıra vitamin, mineral ve antioksidanlardan oldukça zengin bir meyvedir. 1 porsiyon152 gram karpuz sadece 45 kaloridir.
Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem susuzluğa birebirdir hem de çok lezzetlidir. İdeal bir tatlı ve sıvı alternatifidir. Üstelik karpuz, sadece su ve şekerden oluşmaz aynı zamanda yüksek besinsel içeriği ile sağlığa sayısız faydalar sağlar. Düşük kalorisinin yanı sıra vitamin, mineral ve antioksidanlardan oldukça zengin bir meyvedir. 1 porsiyon
Astım, yüksek tansiyon, kanser, enflamasyon, kabızlık, kas
ağrıları ve cilt sağlığı karpuzun iyi geldiği sağlık sorunları arasındadır. Karpuzun
faydaları içeriğindeki vitaminler, mineraller ve fitokimyasallar sayesindedir.
Likopen ve Sitrülin
Karpuza kırmızı rengini veren bir pigment olan likopen,
antioksidan özellik taşır ve pek çok hastalığa karşı etkilidir. Likopen ile
yapılan çalışmalarda kalp ve damar hastalıkları, kanserler ve özellikle prostat
kanseri, şeker hastalığı, kemik erimesi ve erkeklerde kısırlık gibi sağlık
sorunlarına karşı faydalı olduğu belirlenmiştir. Likopenin cilt yaşlanmasına
karşı da yararlı olduğu yönünde bulgular mevcuttur. Karpuz domates ile birlikte
en iyi likopen kaynağıdır. Karpuzun buz gibi yemek keyifli olsa da oda
sıcaklığında tüketilmesi içeriğindeki likopenden daha fazla yararlanılmasını
sağlar.
Karpuzun özellikle kabuğa yakın olan beyaz kısımlarında
yoğun olarak bulunan sitrülin adlı bileşik vücutta arjinin üretimini arttırır.
Artan arginin üretimi sayesinde damarlara daha fazla nitrik oksit salınımı
sağlanır ve böylece kan akışı ve dolaşımı iyileşir. Kaslar gevşer ve erkeklerde
ereksiyon işlevinde iyileşme sağlanır. Sitrülin ile yapılan bilimsel
araştırmalarda tansiyon düşürücü etkisi olduğu yönünde veriler bulunmaktadır.
Sitrülin sayesinde daha fazla üretilen arjininin bağışıklık
sistemini güçlendirmede, vücuttaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olma ve
zayıflamada etkili olduğu bilinmektedir.
A ve C Vitamini
Karpuz iyi bir C vitamni kaynağıdır. 1 porsiyon karpuz
günlük C vitamini ihtiyacının %21’ini
karşılar. C vitamini vücutta depolanmadığı için günlük alınması
gereken güçlü bir antioksidan vitamindir. C vitamininden fakir beslenenlerde astım
riski artmaktadır.
İçeriğindeki su ve lif sayesinde kabızlığın giderilmesinde
etkili olan karpuz sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da yardımcı olur.
%92’si su olan karpuz sıcak yaz aylarında susuzluğa karşı
ideal bir besindir. Üstelik karpuz yediğinizde vücut için gerekli olan elektrolitleri de almış
olursunuz.
Karpuz A vitamininden de oldukça zengin bir meyvedir. 1 porsiyon karpuz tükettiğinizde günlük A
vitamini gereksiniminizin %17’sini karşılamış olursunuz. A vitamini cilt ve
saçlar da dahil olmak üzere tüm vücut dokularının büyümesinde rol almaktadır. A vitamini cildin ve saçların nemlenmesi için gerekli olan sebum üretimini
teşvik eder. Karpuz tüketmek cilt ve saçların nemlendirilmesine yardımcı olur. C vitamini de kollajen üretimini sağlamada
etkilidir. Kollajen cilt ve saçların sağlıklı görünümü için gereklidir.
Karpuz iyi bir potasyum ve su kaynağı olarak böbreklerin
temizlenmesinde ve kandaki ürik asit konsantrasyonunun azaltılmasında faydalı
bir meyvedir. Potasyumun yüksek kan
basıncını düşürmede ve kas ağrılarının giderilmesinde de etkili olduğu
bilinmektedir.
Karpuzu kesmeden önce yüzeydeki sağlığa zararlı maddelerin
yok edilmesi ve bu maddelerin bıçağa temas etmemesi için iyice yıkanmalıdır. Oda
sıcaklığında saklamak ve tüketmek besin değerleri açısından daha doğru bir
tercih olur. Karpuzun kabuğa yakın beyaz yerleri ve hatta kabuğundan reçel
yapılabilir. Güney Amerika mutfaklarında karpuz kabuğu yemeklere eklenmektedir.
Çekirdekleri kavrularak çerez olarak tüketilebilir.