Hamilelikte Beslenme - FAYDALAR

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte beslenme 


Yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı olmada en önemli etkenlerden biridir. Bu durum yaşamın her dönemi için geçerlidir ancak hamilelikte beslenme yaşamın diğer dönemlerindeki beslenmeye göre çok daha fazla özen gerektirir. Çünkü hamileler artık kendi sağlıklarının yanı sıra karınlarında yaşama tutunmaya çalışan bebeklerinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi de beslenmelerine dikkat etmelidir.

Hamilelikte beslenme için sihirli bir formül yoktur. Aslında genel sağlıklı beslenme ilkeleri hamilelik için de geçerlidir. Yani sebzeler, meyveler, tahıllar, bakliyatlar, et ve süt grubundaki besinler ve sağlıklı yağlar içeren bir diyet hamilelikte de olması gereken beslenme şeklidir. Ancak hamilelikte bazı besin ögelerine duyulan ihtiyaç artmaktadır. Aşağıda hamilelikte alımına en çok dikkat edilmesi gereken besin ögeleri ve bunlar için en iyi besin kaynakları tanımlanmıştır.

Hamilelikte Folat


Folat ya da folik asit hamilelikte alımına en çok dikkat edilmesi gereken vitaminlerden biridir. Yeterli folat alımı ile nöral tüp defektleri olarak adlandırılan doğumsal anomaliler önlenebilmektedir. Spina bifida bunlar içinde en sık görülen nöral tüp defekti türüdür ve ülkemizde her 1000 doğumdan 3 ünde görülmektedir. Doğumsal anomaliler hamileliğin 3. ve 4. haftasında gelişir ve bu dönemde pek çok kadın hamile olduğunun farkına varmaz. Ülkemizde genellikle plansız olarak hamile kalındığından hamile kalma olasılığı bulunan her kadının günde 400 mg folik asit alması doğumsal anomalileri önlemek adına doğru olacaktır. Folik asit takviyelerinin erken doğum riskini azalttığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

En iyi folik asit kaynakları kırmızı ve yeşil mercimek, ıspanak, pazı, ısırgan otu, maydanoz, ebegümeci, maydanoz, dereotu, siyah turp, yer fıstığı, fındık, buğday rüşeymi ve yumurta sarısıdır. Bu besinlerden 100 gram tüketildiğinde 100 - 300 mg. arası folik asit alımı sağlanır. Beslenmenizde bu besinlere daha çok yer vermenin yanı sıra folik asit takviyelerinden de yararlanmanız gerekebilir. 

Hamilelikte Kalsiyum


Yeterli kalsiyum alımı yaşamın her döneminde önemli olsa da hamilelikte ve emzirme döneminde kalsiyuma duyulan ihtiyaç artar. Çünkü alınan kalsiyumun bir kısım bebeğin kemik gelişimi için kullanılır. Bu durumda annenin kalsiyum depoları boşalmaya ve kemikleri erimeye başlayabilir, kas spazmları artabilir.

Hamilelikte alınması önerilen kalsiyum miktarı günde en az 1000 mg.dir. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için en ideal besinler süt ve süt ürünleridir. Süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarını beslenmenizde eksik etmeyin. Ambalajlı ürünlerde kalsiyum miktarları yazabilir ve ihtiyacınızı göre tüketebilirsiniz. 1 bardak sütte ortalama 350 mg kalsiyum bulunur. Kalsiyum alımı için bitkisel besin kaynaklarından da faydalanabilirsiniz. Kuru maydanoz, kuru nane, kuru dereotu, siyah zeytin, kuru bamya, ısırgan otu ve badem çok iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

Hamilelikte D vitamini


D vitamini yaşam boyu önemli bir vitamindir ancak hamilelikte kemik ve kalsiyum metabolizmasındaki rolü sebebiyle daha da önemli hale gelir. Hamilelikte D vitamini eksikliği bebekte raşitizm ve osteomalazi (kemik yumuşaması) gibi hastalıkların görülmesin ve düşük doğum ağırlığına neden olabilmektedir. Bu sebeple beslenmede D vitamini ağırlıklı besinlere daha fazla yer verilmeli ve hatta D vitamini takviyesi kullanılmalıdır.

En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Hamilelerin her gün 12-15 saatleri dışında kalan saatlerde 15-20 dakika kadar güneşlenmeleri önerilir. Hamilelerin her gün 600 IU D vitamini almaları gerekmektedir. Süt, yoğurt ve yumurta sarısı ile yağlı balıklar en çok D vitamini içeren besinlerdir. Palamut, çipura, istavrit ve hamsi iyi D vitamini kaynakları olarak beslenmede yer almalıdır.

Hamilelikte Protein


Protein, özellikle hamileliğin 2. ve 3. trimesterinde bebeğin gelişmesinde önemli rol oynar. Hamilelikte günlük protein gereksinimi 70 gr.dır. Hamilelik öncesindeki protein ihtiyacının 45 gr. olduğu düşünülürse beslenmede proteine ağırlık verilmesi gerektiği daha net anlaşılabilir.

En iyi protein kaynakları, kırmızı et, tavuk ve balık ile yumurta, peynir, kabak çekirdeği, mercimek, yer fıstığı, nohut, kuru fasulye ve diğer bakliyatlardır.

Hamilelikte Demir


Demir, vücutta hemoglobin adlı proteinin yapımında görevlidir. Hemoglobin dokulara oksijenin taşınmasını sağlamaktadır. Demir eksikliği anemisi kadınlarda sıklıkla görülür ki hamilelikte artan demir gereksinimi sebebiyle anemi riski daha da artmaktadır. Demir eksikliği yorgunluğa ve enfeksiyonlara daha açık hale gelinmesine neden olur. Demir eksikliğinde düşük riski artar ve demir eksikliği düşük doğum ağırlığına neden olabilir.

Hamilelere önerilen günlük demir alımı 27 mg. dir. Beslenmede demir içeren yiyeceklere ağırlık vermenin yanı sıra demir takviyeleri doktorun önerisi ile kullanılabilir.

En iyi demir kaynakları kırmızı etlerdir. Ayrıca yumurta, beyaz etler, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler, elma, dut ve erik kurusu, badem, fındık ve ay çekirdeği iyi demir kaynaklarıdır. Bitkisel demir kaynaklarındaki demir vücutta daha zor emilir ve bu emilim C vitamini ile arttırılabilir. Yani demirden zengin yeşil yapraklı sebzelerle hazırladığınız salataya C vitamininden zengin limon suyu eklemek bu besinlerdeki demirin vücutta daha iyi emilmesini sağlayacaktır.

Hamilelikte beslenmeye ve bunlardan sağlanan besin ögelerinin her birine duyulan ihtiyaç artmış olsa da özellikle yukarıda listelenenler hamileler için en çok dikkat etmeleri gerekenlerdir. Beslenmelerinde bu besin ögelerinin yeterli alımını sağlamaları kendileri ve doğacak bebeklerinin sağlıklı olmasında büyük rol oynayacaktır.