A Vitamini İçeren Besinler - FAYDALAR

A Vitamini İçeren Besinler

A Vitamini İçeren Besinler


Pek çok hayvansal ve bitkisel yiyecekte A vitamini bulunur. Ancak A vitamini içeren besinler arasında en iyi kaynaklar şunlardır:

En çok A vitamini içeren hayvansal besinler sırasıyla; balık yağı, dana karaciğeri, tereyağı, yumurta sarısı,  peynir, süt, yoğurt, beyaz ve kırmızı etler

En çok A vitamini içeren bitkisel besinler sırasıyla; ebegümeci, maydanoz, dereotu, ıspanak, ısırgan otu, havuç, kara lahana, bal kabağı, pazı, tere, semizotu, roka, kayısı, yeni dünya, domates salçası,  marul, kırmızı biber, greyfurt ve brokoli.

A vitamini nedir?


A vitamini yağda çözünen ve pek çok besinin içeriğinde bulunan bir vitamindir. A vitamini göz ve üreme sağlığı ile bağışıklık sisteminin korunması için gereklidir. Bunların yası sıra kalp, akciğer, böbrekler başta olmak üzere organların sağlıklı çalışmasında, cilt ve saç sağlığında etkin rol alır. Antioksidan bir vitamin olması sebebiyle serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve yaşlanma sürecini geciktirir. Hücre büyümesinde rol aldığı için büyüme ve gelişme çağında yeterli alımı önemlidir.

Kırmızı, turuncu sebze ve meyveler iyi A vitamini kaynaklarıdır

A vitamininin 2 ana formu bulunur. Hayvansal besinlerde retinol olarak adlandırılan A vitamini bulunurken bitkisel besinlerde A vitamininin öncü formları olan karotenler bulunur. Bunlar arasında en bilineni ise beta karotendir. Beta karoten gibi A vitamini öncüleri, vücuda girdikten sonra A vitaminine dönüştürülür.

Günlük A vitamini ihtiyacı ne kadar?


Günlük önerilen A vitamini alımı Retinol eşdeğeri (RE) olarak şöyledir:

0-12 aylık bebeklerde 375 mcg,
1-3 yaş grubu çocukta 400 mcg,
7-10 yaş grubu çocukta 700 mcg,
11-14 yaş grubu çocukta 800 mcg,
15-18 yaş grubu çocukta 1000 mcg
Yetişkin erkekler 1000 mcg
Yetişkin kadınlar 800 mcg.

A vitamini eksikliği


A vitamini vücutta depolanabilen bir vitamindir bu sebeple eğer normal bir beslenmeniz varsa eksikliğinin oluşması zordur. Prematüre bebeklerde, hamile ve emziren kadınlarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda A vitamini eksikliği oluşabilir. A vitamini eksikliğinde gece görmede zorluk, kuruyan saçlar ve cilt, tırnak kırılmaları ve enfeksiyonlara karşı vücut direncinde zayıflama oluşur.

A vitamini fazlalığı


Çok sık karaciğer yemiyorsanız beslenme yoluyla A vitaminini vücudun sağlığını bozacak şekilde fazla almazsınız. Ancak takviye amaçlı A vitamininin alınması durumunda A vitamini fazlalığı oluşabilir. Bu durumda bulantı, kusma, baş dönmesi ve ağrıları oluşabilir. Çok fazla A vitamini alınmışsa komaya sokabilir ve ölüme neden olabilir. Hamilelikte aşırı A vitamini alımı bebeklerde doğumsal kusurlara neden olabilir. A vitamini fazlalığı kalça kırıklarına sebep olabilir.

Beta karoten ve diğer A vitamini öncü formlarını içeren besinlerin fazla tüketimi cildin sarı, turuncu bir renk almasına neden olabilir.

Kaynaklar: