A Vitamini İçeren Besinler
Pek çok hayvansal ve
bitkisel yiyecekte A vitamini bulunur. Ancak A vitamini içeren besinler
arasında en iyi kaynaklar şunlardır:
En çok A vitamini içeren
hayvansal besinler sırasıyla; balık yağı, dana karaciğeri, tereyağı, yumurta
sarısı, peynir, süt, yoğurt, beyaz ve
kırmızı etler
En çok A vitamini içeren
bitkisel besinler sırasıyla; ebegümeci, maydanoz, dereotu, ıspanak, ısırgan
otu, havuç, kara lahana, bal kabağı, pazı, tere, semizotu, roka, kayısı, yeni dünya, domates salçası, marul, kırmızı biber, greyfurt ve brokoli.
A vitamini nedir?
A vitamini yağda çözünen ve
pek çok besinin içeriğinde bulunan bir vitamindir. A vitamini göz ve üreme
sağlığı ile bağışıklık sisteminin korunması için gereklidir. Bunların yası sıra
kalp, akciğer, böbrekler başta olmak üzere organların sağlıklı çalışmasında,
cilt ve saç sağlığında etkin rol alır. Antioksidan bir vitamin olması sebebiyle
serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve yaşlanma sürecini
geciktirir. Hücre büyümesinde rol aldığı için büyüme ve gelişme çağında yeterli
alımı önemlidir.
Kırmızı, turuncu sebze ve meyveler iyi A vitamini kaynaklarıdır |
A vitamininin 2 ana formu
bulunur. Hayvansal besinlerde retinol olarak adlandırılan A vitamini bulunurken
bitkisel besinlerde A vitamininin öncü formları olan karotenler bulunur. Bunlar
arasında en bilineni ise beta karotendir. Beta karoten gibi A vitamini öncüleri,
vücuda girdikten sonra A vitaminine dönüştürülür.
Günlük A vitamini ihtiyacı ne kadar?
Günlük önerilen A vitamini alımı
Retinol eşdeğeri (RE) olarak şöyledir:
0-12 aylık bebeklerde 375 mcg,
1-3 yaş grubu çocukta 400 mcg,
7-10 yaş grubu çocukta 700 mcg,
11-14 yaş grubu çocukta 800 mcg,
15-18 yaş grubu çocukta 1000
mcg
Yetişkin erkekler 1000 mcg
Yetişkin kadınlar 800 mcg.
A vitamini eksikliği
A vitamini vücutta
depolanabilen bir vitamindir bu sebeple eğer normal bir beslenmeniz varsa
eksikliğinin oluşması zordur. Prematüre bebeklerde, hamile ve emziren
kadınlarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda A vitamini eksikliği
oluşabilir. A vitamini eksikliğinde gece görmede zorluk, kuruyan saçlar ve
cilt, tırnak kırılmaları ve enfeksiyonlara karşı vücut direncinde zayıflama
oluşur.
A vitamini fazlalığı
Çok sık karaciğer
yemiyorsanız beslenme yoluyla A vitaminini vücudun sağlığını bozacak şekilde
fazla almazsınız. Ancak takviye amaçlı A vitamininin alınması durumunda A
vitamini fazlalığı oluşabilir. Bu durumda bulantı, kusma, baş dönmesi ve
ağrıları oluşabilir. Çok fazla A vitamini alınmışsa komaya sokabilir ve ölüme
neden olabilir. Hamilelikte aşırı A vitamini alımı bebeklerde doğumsal
kusurlara neden olabilir. A vitamini fazlalığı kalça kırıklarına sebep
olabilir.
Beta karoten ve diğer A
vitamini öncü formlarını içeren besinlerin fazla tüketimi cildin sarı, turuncu
bir renk almasına neden olabilir.
Kaynaklar: