Nohutun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Nohutun Faydaları Nelerdir?

Nohutun faydaları nelerdir?

Nohut şüphesiz ki ülkemizde en sevilen besinlerden biridir. Zaten dünya nohut üretiminde Türkiye'nin önemli bir yere sahip oluşu da bunun bir göstergesi olsa gerek. Türk mutfağında ana yemeklerde, çorbalarda, salatalarda ve hatta tatlılarda nohut kullanılır. Geleneksel tatlımız aşure ve geleneksel çorbanız tarhananın içeriğinde nohut bulunur. Yine çok sevilen bir çerez olan leblebi de nohuttan elde edilir. Ekmeklerde, mezelerde, pilavlarda nohut kullanılır. Nohutun bu yaygın kullanımı yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra besin değerleri açısından zengin ve yararlı bir gıda oluşundandır.  

Nohutun Faydaları 


Kilo verme:


Nohut faydaları çok olan bir bakliyattır. Tıpkı diğer bakliyatlar gibi çok iyi bir protein ve lif kaynağıdır. Protein ve liften zengin besinler kalıcı tokluk sağlayarak kilo vermeye yardımcı olurlar. Eğer zayıflamak istiyorsanız nohutu diyetinizde kesinlikle bulundurmalısınız. Özellikle salatalarınıza haşlanmış nohut ekleyerek hem proteinden zengin hale getirmiş olur hem de salatanın doyuruculuğunu arttırır ve daha uzun süre tokluk hissi vermesini sağlarsınız.

Nohutta bulunan çözünür lifler kan şekerinin stabilize edilmesini sağlar. Bu sayede kan şekerinizde ani dalgalanmalar yaşamaz, diyabet riskinizi azaltır ve alınan enerjinin düzenli ve dengeli kullanılmasını sağlamış olursunuz. Diyabet hastalarının da beslenmesinde güvenle bulundurabileceği besinlerden biridir nohut.

Liften zengin olan nohut bağırsak sağlığınızın korunmasına da yardımcı olur. Düzenli çalışan bağırsaklar ve kabızlığın önlenmesi için yeterli lif alımı gereklidir ve nohut bu açıdan çok yararlı bir besindir.

Kalp sağlığı:


Lifli besinler kalp dostu besinlerdir ve nohutta yoğun miktarda diyet lifi bulunur. Bu sayede kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düşürülmesinde etkin rol oynar. Nohut aynı zamanda çok iyi bir folat kaynağıdır. Folat, homosistein düzeylerinin düşürülmesi ve bu sayede kan damarlarının güçlendirilmesine yardımcı bir besin öğesidir. Nohutta iyi miktarda bulunan bir diğer besin ögesi magnezyum ise damarların rahatlamasına yardımcı olur.

Soydum oranı düşük ve potasyum oranı yüksek olan besinler vücuttaki sodyum potasyum dengesinin korunması sağlar. İnsanların pek çoğu sodyumdan zengin ve potasyumdan fakir beslenirler ve bu durum yüksek tansiyon riskini arttırarak kalp sağlığını kötü etkilemektedir. Nohut potasyum için iyi bir kaynak olarak ta kalp sağlığınızın korunmasında görev alır.

Kadın sağlığı:


Nohutta bulunan saponin adlı fitokimyasal vücutta antioksidan görevi görür. Bu sayede meme kanseri riskinizi azaltabilir, kemik erimesini önleyebilir ve menopoz sonrası sıcak basma şiddet ve sıklığını azaltabilirsiniz.

Hamile kadınlar ise folattan zengin nohutu tüketerek hem kendi folat gereksinimlerini karşılamış olurlar hem de yeni doğanlarda görülebilen spina bifida gibi doğumsal kusurların önüne geçebilirler.

Nohut iyi bir demir kaynağı olarak özellikle demir ihtiyacının arttığı adet dönemindeki kadınlara, hamilelere ve emziren annelere önerilir.

Kanser:


Nohut çok iyi bir selenyum kaynağıdır. Antioksidan özelliği ile selenyum vücuttan kansere neden olabilecek maddelerin atılmasına yardımcı olur. Enflamasyonun önlenmesinde rol oynayan selenyumun aynı zamanda tümör büyümesini yavaşlattığına ilişkin araştırma sonuçları bulunmaktadır.

Nohut gibi yüksek lifli besinlerin kolorektal kanserini önleyici etkisi olduğuna ilişkin veriler bulunmaktadır. Daha önce de bahsettiğim saponin adlı fitokimyasal madde kanserli hücrelerin çoğalmasını ve yayılmasını önlemektedir.

Uyuma ve bilişsel sağlık:


Nohut iyi bir kolin kaynağıdır. Kolin B grubu vitaminlerden biridir ve kolin ile ilgili yapılan çalışmalarda öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve hafızayı güçlendirdiğine ilişkin veriler ortaya konmuştur. Ayrıca kolinin uyumaya yardımcı olduğu da bilinmektedir. Nohutun içeriğinde bulunan bir aminoasit olan triptofan da daha rahat uykuya geçmenizi sağlayacaktır.

Kaynakça: