Karpuzun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun faydaları nelerdir?

Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem susuzluğa birebirdir hem de çok lezzetlidir. İdeal bir tatlı ve sıvı alternatifidir. Üstelik karpuz, sadece su ve şekerden oluşmaz aynı zamanda yüksek besinsel içeriği ile sağlığa sayısız faydalar sağlar. Düşük kalorisinin yanı sıra vitamin, mineral ve antioksidanlardan oldukça zengin bir meyvedir.  1 porsiyon 152 gram karpuz sadece 45 kaloridir.

Astım, yüksek tansiyon, kanser, enflamasyon, kabızlık, kas ağrıları ve cilt sağlığı karpuzun iyi geldiği sağlık sorunları arasındadır. Karpuzun faydaları içeriğindeki vitaminler, mineraller ve fitokimyasallar sayesindedir.

Likopen ve Sitrülin


Karpuza kırmızı rengini veren bir pigment olan likopen, antioksidan özellik taşır ve pek çok hastalığa karşı etkilidir. Likopen ile yapılan çalışmalarda kalp ve damar hastalıkları, kanserler ve özellikle prostat kanseri, şeker hastalığı, kemik erimesi ve erkeklerde kısırlık gibi sağlık sorunlarına karşı faydalı olduğu belirlenmiştir. Likopenin cilt yaşlanmasına karşı da yararlı olduğu yönünde bulgular mevcuttur. Karpuz domates ile birlikte en iyi likopen kaynağıdır. Karpuzun buz gibi yemek keyifli olsa da oda sıcaklığında tüketilmesi içeriğindeki likopenden daha fazla yararlanılmasını sağlar.

Karpuzun özellikle kabuğa yakın olan beyaz kısımlarında yoğun olarak bulunan sitrülin adlı bileşik vücutta arjinin üretimini arttırır. Artan arginin üretimi sayesinde damarlara daha fazla nitrik oksit salınımı sağlanır ve böylece kan akışı ve dolaşımı iyileşir. Kaslar gevşer ve erkeklerde ereksiyon işlevinde iyileşme sağlanır. Sitrülin ile yapılan bilimsel araştırmalarda tansiyon düşürücü etkisi olduğu yönünde veriler bulunmaktadır.

Sitrülin sayesinde daha fazla üretilen arjininin bağışıklık sistemini güçlendirmede, vücuttaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olma ve zayıflamada etkili olduğu bilinmektedir.


A ve C Vitamini


Karpuz iyi bir C vitamni kaynağıdır. 1 porsiyon karpuz günlük C vitamini ihtiyacının  %21’ini karşılar. C vitamini vücutta depolanmadığı için günlük alınması gereken güçlü bir antioksidan vitamindir. C vitamininden fakir beslenenlerde astım riski artmaktadır.

İçeriğindeki su ve lif sayesinde kabızlığın giderilmesinde etkili olan karpuz sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da yardımcı olur.

%92’si su olan karpuz sıcak yaz aylarında susuzluğa karşı ideal bir besindir. Üstelik karpuz yediğinizde vücut için gerekli olan elektrolitleri de almış olursunuz.

Karpuz A vitamininden de oldukça zengin bir meyvedir. 1 porsiyon karpuz tükettiğinizde günlük A vitamini gereksiniminizin %17’sini karşılamış olursunuz. A vitamini cilt ve saçlar da dahil olmak üzere tüm vücut dokularının büyümesinde rol almaktadır. A vitamini cildin ve saçların nemlenmesi için gerekli olan sebum üretimini teşvik eder. Karpuz tüketmek cilt ve saçların nemlendirilmesine yardımcı olur.  C vitamini de kollajen üretimini sağlamada etkilidir. Kollajen cilt ve saçların sağlıklı görünümü için gereklidir.

Karpuz iyi bir potasyum ve su kaynağı olarak böbreklerin temizlenmesinde ve kandaki ürik asit konsantrasyonunun azaltılmasında faydalı bir meyvedir.  Potasyumun yüksek kan basıncını düşürmede ve kas ağrılarının giderilmesinde de etkili olduğu bilinmektedir.  

Karpuzu kesmeden önce yüzeydeki sağlığa zararlı maddelerin yok edilmesi ve bu maddelerin bıçağa temas etmemesi için iyice yıkanmalıdır. Oda sıcaklığında saklamak ve tüketmek besin değerleri açısından daha doğru bir tercih olur. Karpuzun kabuğa yakın beyaz yerleri ve hatta kabuğundan reçel yapılabilir. Güney Amerika mutfaklarında karpuz kabuğu yemeklere eklenmektedir. Çekirdekleri kavrularak çerez olarak tüketilebilir.