Havucun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun faydaları nelerdir?

Havucun A vitamini deposu olduğunu ve gözlere iyi geldiğini bilmeyen yoktur. Fakat havucun faydaları sadece göz sağlığını korumaktan ibaret değil. Bağışıklığı güçlendirmek, bazı kanser türlerine karşı vücudu korumak, yaşlanmayı geciktirmek ve cildi güzelleştirmek gibi pek çok farklı sağlık sorununa karşı havucun faydalı olduğu bilinmektedir.

Tatlımsı tadıyla sebzeler arasında en sevilenlerden biri olması onun faydalarından herkesin yararlanması adına sevindirici bir durum. Bu yararlı sebzeyi çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere, salatalara, çorbalara ve hamur işlerine ekleyerek de değerlendirmeniz mümkün. Tabi en faydalı hali onu çiğ olarak katur kutur yemektir. Pişirme, bazı besin değerlerinin kaybına neden olur.

Havucun besin değerleri


100 gram havuç yediğinizde 40 kalori alırsınız. Yani kalorisi çok düşüktür. Ama bu düşük kalorisine karşın vitamin ve mineral deposudur. Vücutta A vitaminine dönüşen beta karoten için en iyi kaynaktır havuç. Bu miktardaki havucu yediğinizde günlük A vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılamış olursunuz.

Bununla birlikte 100 gram havuç yediğinizde biotin ve K vitamini ihtiyacınızın %20 sini, lif ihtiyacınızın %15 ini karşılarsınız. Ayrıca C ve B6 vitamini ile potasyum ve magnezyum mineralleri gereksinimizin de %10 unu karşılamış olursunuz. Daha az miktarlarda olmak üzere havuçta B1, B2, folat ve E vitaminleri ile fosfor ve bakır da bulunmaktadır.

Havucun faydaları


Havuç yemenin sağlık üzerindeki etkileri pek çok bilimsel çalışmaya konu olmuş ve sağlık üzerindeki olası faydalarına ilişkin anlamlı veriler elde edilmiştir. Bunlar arasında öne çıkanlar şunlardır:

Kanser


Beslenme ile alınan karotenoidler ki havuç beta karoten başta olmak üzere karotenoidlerden en zengin besinlerden biridir, antioksidan kapasiteleri sayesinde vücuttaki serbest radikalleri azaltarak kanserlere karşı mücadele ederler.

  • Bir çalışmaya göre sigara içen ve havuç tüketmeyenlerin akciğer kanseri riski haftada en az bir kez havuç tüketenlere kıyasla üç kat fazladır (1).

  • Japonya’da yapılan bir çalışmada beta karoten tüketimi ile kolon kanseri arasında ters bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir (2).

  • Bir başka araştırmada havuç suyu ekstresinin lösemili hücreleri öldürdüğü ve gelişimini önlediği belirlenmiştir (3).

  • Bir çalışmaya göre alfa karotenden zengin bir beslenmenin protesta kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir (4). Havuc beta karoten dışında alfa karoten açısından da en iyi kaynaklardan biridir.

  • Alfa ve beta karotenden zengin sebzeler ve meyvelerle beslenmenin kadınlarda meme kanseri riskini azalltığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. (5,6)

  • Bir başka araştırmada menopoz sonrası kadınlarda karotenoidlerden zengin beslenmenin yumurtalık kanseri riskini azalttığı belirlenmiştir.

Göz sağlığı


Havuçtaki beta karoten gözün sinir tabakasındaki gece görmeyi sağlayan hücreler için gereklidir.  Yetersizliğinde gece görmede kayıp yaşanır. Yaşlanma ile birlikte gelişen makula dejenerasyonu ve katarak gibi göz hastalıklarında da etkili olabileceğine ilişkin veriler bulunmaktadır.

Cilt sağlığı


Beta karoten içeren beslenmenin özellikle güneş ışınlarına karşı daha hassas kişilerde koruyucu etkiye sahip olarak güneş yanıklarını azalttığı belirlenmiştir. Ancak cilt kanserlerine karşı koruma sağladığına ilişkin kanıt oluşturulamamıştır.

Fiziksel performans


Bir çalışmada beta karotenden zengin beslenmenin yaşlı kişilerde fiziksel performansı ve kas gücünü arttırdığı gösterilmiştir (7).

Kalp sağlığı


Geniş kapsamlı bir çalışmada renklerine göre sebze ve meyvelerin kalp koruyucu etkisine bakıldı ve kalbin korunmasında en etkili olan renk grubunun sarı-turuncu sebze ve meyveler olduğu ve bu grupta da havucun kalp sağlığı üzerinde en etkili besin olduğu belirlendi (8).

Erkek sağlığı


Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada beta-karotenden zengin sarı ve turuncu sebze-meyvelerin spermleri güçlendirdiği ve sperm kalitesini arttırarak erkek fertilitesini arttırdığı belirlendi. Tıpkı yukarıdaki kalp sağlığı araştırmasında olduğu gibi bu araştırmada da sarı ve turuncu sebze ve meyveler arasında sperm kalitesi ve fertilite üzerinde en etkili olanın havuç olduğu açıklandı (9).

Uyarılar


A vitaminini fazlasının insanlar üzerinde toksik etkisi bulunmaktadır. Ancak bu durum daha çok vitamin takviyeleri alınması durumunda söz konusudur. Beslenme ile toksik etki yapacak dozda A vitamini düzeylerine ulaşmak zordur.

Karotenden zengin besinlerin aşırı tüketiminin ciltte turunculaşmaya neden olduğu bilinmektedir. Bu durumun sağlık açısından bir zararının olmadığı bildirilmektedir.