Elmanın faydaları nelerdir?
Eski bir Galler atasözü der ki “her gün 1 elma yersen doktora ihtiyacın olmaz”. Bu ata sözündeki vurgu çok iddialı olmakla birlikte bunun pek de yanlış olmadığı, elmanın sağlığa sayısız faydaları olduğu bilimsel çalışmalarda kanıtlamıştır. Elma, tüm dünyada en çok ekilen ve tüketilen meyvelerin başında gelmekte. Bazı kaynaklara göre mucize gıdalardan biri olan elma antioksidanlar, flavonoidler ve diyet lifinden zengin bir besindir. Bu besin bileşikleri sayesinde kanser, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltığına ilişkin veriler bulunmaktadır. Aşağıdaki yazımızda elmanın faydalarını sizler için detaylı bir şekilde mercek altına aldık.
Eski bir Galler atasözü der ki “her gün 1 elma yersen doktora ihtiyacın olmaz”. Bu ata sözündeki vurgu çok iddialı olmakla birlikte bunun pek de yanlış olmadığı, elmanın sağlığa sayısız faydaları olduğu bilimsel çalışmalarda kanıtlamıştır. Elma, tüm dünyada en çok ekilen ve tüketilen meyvelerin başında gelmekte. Bazı kaynaklara göre mucize gıdalardan biri olan elma antioksidanlar, flavonoidler ve diyet lifinden zengin bir besindir. Bu besin bileşikleri sayesinde kanser, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltığına ilişkin veriler bulunmaktadır. Aşağıdaki yazımızda elmanın faydalarını sizler için detaylı bir şekilde mercek altına aldık.
Elmadaki
bazı önemli besin bileşikleri
Elmada yağ, kolesterol ve sodyum neredeyse hiç yoktur. Buna
karşılık;
C vitamin içerir. C vitamini suda eriyen bir antioksidan
vitamindir ve bu özelliği ile vücudun en ücra yerlerindeki hücrelere kadar
ulaşarak serbest radikallerden hücre ve dokuları korur. Bulaşıcı hastalıklara
karşı vücudun direncinin arttırılmasında rol alır.
Elmann faydaları |
Elma diyet lifinden zengindir. Liften zengin beslenme bağırsak
sağlığınızı korur. Kanda kolesterolün yükselmesini önler ve kalıcı tokluk
sağlamaya yardımcı olur.
Elma, fitokimyasallar içerir. Bu fitokimyasallar yani bitkisel
bileşikler serbest radikallerin zararlı etkilerinden vücudun korunmasını sağlar.
Elma mineraller açısından da iyi bir kaynaktır. İçeriğinde
kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi vücut için gerekli olan mineralleri
barındırır.
100 gram kabuklu elma için besin değerleri
Enerji
- 52 kcal
|
Karbonhidratlar
- 13.81 gr
|
Yağ
- 0.17 gr
|
Protein - 0.26
g
|
Su
- 85.56 gr
|
Sodyum
- 1 mg
|
Beta-karoten
- 27 ug
|
Lutein
ve zeaksantin - 29 ug
|
Tiamin
(B1 vitamini) - 0.017 mg
|
A
vitamini eşdeğer - 3 ug
|
Riboflavin
(B2 vitamini) - 0.026 mg
|
Niasin
(B3 vitamini) - 0.091 mg
|
Pantotenik
asit (B5 vitamini) - 0.061 mg
|
B6
Vitamini - 0.041 mg
|
Folat
(B9 vitamini) - 3 ug
|
C
vitamini - 4.6 mg
|
E
vitamini - 0.18 mg
|
K
vitamini - 2.2 ug
|
Kalsiyum
- 6 mg
|
Demir -
0.12 mg
|
Magnezyum
- 5 mg
|
Manganez
- 0.035 mg
|
Fosfor
- 11 mg
|
Potasyum
- 107 mg
|
Elmanın faydaları
Yapılan bilimsel araştırmalara göre elma tüketimi aşağıdaki sağlık
sorunlarının önlenmesinde yararlı olmaktadır ve beslenmeye elmanın dahil
edilmesi önerilmektedir.
Kanser riskini azaltır
Elmada bulunan triterpenoidler adlı bileşiklerin meme, karaciğer
ve kolon kanserlerinde kanserli hücrelerin büyümesini önleyici etkisi Cornell
Üniversitesi araştırmacıları tarafından tespit edilmiştir. Bir başka
araştırmada ise flavanolden zengin olan elmanın prostat kanserine karşı koruyucu
etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmaya göre elma tüketenlerde prostat
kanseri riski %23 daha düşük düzeydedir.
Nörolojik sağlığa iyi gelir
Elma tüketmek nörolojik sağlığa iyi gelmektedir. Quebec
Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre elmada bulunan quercetin
adlı antioksidan nöronların oksidasyon ve iltihaplanmaya bağlı ölümlerini
önlemektedir. Quercetinin özellikle stresli dönemlerde bağışıklığı koruyucu
etkisi de bilinmektedir.
Elma bunamayı önler
Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir
çalışmaya göre elma tüketimi nöron hücrelerinin korunmasını sağlayarak demans
ve Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Felç riskini azaltır
Yaklaşık 10.000 kişinin 28 yıl süresince değerlendirildiği bir
çalışmaya göre en çok elma tüketenler en düşük felç (inme) riski taşıyanlardır.
Kötü kolesterol düzeylerini
düşürür
Yaşlı kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre her gün elma
tüketenlerin 6 ay sonra kötü kolesterol(LDL) seviyelerinde %23 düşüş ve iyi
kolesterol(HDL) düzeylerinde %4 iyileşme kaydedilmiştir.
Diyabet riskini azaltır
Elmanın diyabet riskini düşürmeye yardımcı olabileceği yönünde
bulgular da mevcut. 187.000 kişiyi kapsayan bir çalışmaya göre haftada 3
porsiyon elma, üzüm, yaban mersini ya da armut tüketenlerde tip 2 diyabet
gelişme riski %7 daha düşüktür. Bir başka çalışmada ise günde 1 elma tüketen
kadınlarda elma tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet gelişme olasılığının %28
daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Radyasyona karşı etkilidir
Ukraynalı çocuklar üzerinde Çernobil kazası sonrası yapılan bir
çalışma, elmada bulunan pektin adlı maddenin çocuklardaki radyasyon seviyesinde
anlamlı düşüşler sağladığını bildirmiştir.
Kalp sağlığını korur
Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir
çalışmaya göre her gün 1 elma tüketmek kardiyovasküler hastalıklara karşı
kullanılan statinler kadar etkili. Ayrıca elmadaki lifler sindirim sırasında
kolesterolü bağlıyor ve bu sayede yüksek kolesterol riskini düşürerek kalbi
koruyor.
Elma Tüketirken Dikkat!
Elma tüketimine bağlı herhangi bir ciddi yan etki bulunmamakla
birlikte elmanın çekirdekleri güçlü bir zehir olan siyanür içerir. Fazla elma
çekirdeği tüketmek ölüm riski dahi taşımaktadır. Aşırı elma tüketimi diş
sağlığını tehdit edebilmektedir. Öte taraftan elma tükürük salgısını arttırarak
ağız içindeki bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.
Elmayı soyarak mı kabuklu mu tüketmeliyim? Elmanın lif ve antioksidan açısından en
zengin yeri kabuğudur. Bu sebeple elmayı kabuklarıyla birlikte tüketmelisiniz.
Elma kabuklarında pestisitler var mı? Evet ancak bunlar düşünülenin
aksine laboratuvar çalışmalarında düşük seviyelerde çıkıyor. Yine de çok iyi
yıkadıktan sonra tüketmek doğru seçim.
Tip 2 diyabet hastasıyım. Elma yiyebilir miyim? Amerikan Diyabet Derneği elmanın
besleyici olduğunu ve diyabet hastalarının tüketiminde bir sakınca olmadığını
bildirmektedir. Dernek, elmanın kabuklarıyla birlikte tüketilmesini ve elma
satın alırken küçüklerinin tercih edilmesini önermektedir.